5:42 PM
Лайм-кардіт: послідовні електрокардіографічні зміни по відповіді на антибіотико терапію

Kamran Manzoor a, Waqas Aftab b, Sonia Choksi c, Ijaz A. Khan d,⁎
a Charleston Area Medical Center, Charleston, West Virginia, USA
b Community Regional Medical Center, Fresno, California, USA
c North Central Bronx Hospital, Bronx, New York, USA
d Good Samaritan Hospital, Baltimore, Maryland, USA
Received 27 January 2008; accepted 3 May 2008
Available online 5 August 2008
Короткий переклад др.В.Янченко

Лайм-кардит це захворювання яке виникає внвслідок ураження борреліями сердця. Часто виникає на 7 – 14 день після укусу кліща. Хворі предявляють скарги на задишку, серцебиття, біль у грудях або синкопе. Електрокардіографічні ознаки ураження міокарда включають атріовентрикулярну блокаду різного ступеня або дифузні ознаки міокардиту. 
Особливістю є те, що лабораторні негативні тести не виключають діагнозу.  
Діагноз ставиться на підставі клінічних ознак.  На лікування антибіотиками є гарний результат.
Аналіз клінічного випадку. 
43-річний чоловік, який працював сантехніком у парках у північній частині штату Нью-Йорк. Скарги на загальну втому, надмірне потовиділення, зникнення висипу та свербіння спини і свербіння нижніх кінцівок. Скарги на біль у грудях, лихоманку або кашель. Висипку було віднесено до алергії, і його лікували антигістамінним препаратом. 
Через тиждень він повернувся з значим погіршенням стану в нього з’явилась задуха, набряки нижніх кінцівок, головний біль. 
Об’єктивно При надходженні хворий має респіраторному недостатность рівень насичення капілярної крові киснем  Sp О2 89%. Пульс 37 уд/хв, артеріальний тиск 136/67 мм рт.ст., частота дихання 24/хв, температура тіла було нормальною, нормальні тони серця без шуму або галопу і двосторонні хрипи в обох легенях у нижніх відділах. Був двосторонній набряк нижніх кінцівок. Лабораторні показники легкий лейкоцитоз. ЕКГ при надходженні показала повну атреовентрикулярну блокаду зі стиковим ритмом втечі (мал. 1). Серцеві біохімічні маркери крові були в нормі, ехокардіограма показала нормальну фракцію викиду лівого шлуночка без аномалій руху стінок або та без перикардіального випоту. Контрольна електрокардіограма через 30 хв показала атріовентрикулярну блокаду високого ступеня з провідністю 4:1 (мал. 2). Клінічний діагноз Лайма - кардит. Було відправлено серологію Лайма, і пацієнту емпірично розпочато лікування з внутрішньовенного введення цефтріаксону.

Електрокардіограма на 1-й день повної блокади серця

Електрокардіограма на 2 добу з блокадою серця 2:1

На протязі першої доби ЧСС була 30 і 40 уд/хв з високим ступенем атріовентрикулярного блоку, але нормальним артеріальним тиском. Наступного дня 
електрокардіограма показала послідовне поліпшення від атріовентрикулярної блокада високого ступеня до атріовентрикулярної блоку 2:1  (мал. 3). Серологія та вестерн-блот на Лайм прийшли позитивними. На протязі лікування через 5 днів терапії цефтриаксоном частота серцевих скорочень пацієнта покращилася приблизно до 60 уд/хв, хоча періодично проскакували атріовентрикулярні блокади І і ІІ ступеня (мал. 4). Холтер моніторинг на 8 день терапії цефтріаксином показав синусовий ритм при атріовентрикулярній блокаді першого ступеня. Атріовентрикулярний блок повністю ліквідована через 14 днів лікування цефтриаксоном.
 

Електрокардіограма на 5-й день демонструє феномен Венкебаха з 3:2, що чергується з блокадами серця 2:1.

Категория: Статті наукові В.Янченко | Просмотров: 187 | Добавил: Miha | Рейтинг: 0.0/0
всього комментариев: 0
avatar