12:03 PM
Що робити в разі аварії на ЗАЄС

Що робити в разі аварії на ЗАЄС«Живе той, хто не живе для себе,
хто для інших виборює життя».
Василь Симоненков

Що робити в разі аварії на ЗАЄС

Виступ Президента України та Головнокомандувача Володимира Зеленського від 04.07.2023 попереджає про те, що Запорізька  АЕС замінована рашистами, і вони її можуть підірвати, що спричинить зараження територій України та інших держав радіоактивними елементами, що матиме катострофічні наслідки для людей. Тож поки Наші Українські Воїни не звільнять ЗАЄС ми повинні бути готовими до найгірших подій у регіоні. 

Тому метою цього поста є розуміння дій, як уберегтись та уберегти своїх близьких від зараження радіоактивними елементами.  Яку профілактику проводити. Текст супроводжують посилання де ви шановне панство ознайомитесь більш детально з інформацією. 


Задачею було проаналізувати сучасну міжнародну офіційну або близько до офіційної інформацію  радіаційного захисту, співставити з особистим досвідом та знаннями (коли мені було 15 років сталася аварія на ЧАЄС) та аналіз випадків, які виникли внаслідок впливу підвищеного радіоактивного фону.  До речі, шановне панство, буду вдячний всім хто у коментарях доповніть цю розповідь.

26.04.1986 комуністичний уряд СРСР та радянської на той час України ретельно приховували саму аварію на ЧАЕС та її наслідки до останньої хвилини поки радіація у вигляді радіоактивної хмари не накрила Європу, і те що сталась аварія більшість людей почула від забороненої тоді радіостанції «Голос Америки» та «Бі-бі-сі», та аварію на ЧАЄС  неможливо було приховати. Я пам’ятаю як ми з батьком прилипали до приймача і жадібно слухали кріхітки правди, яку настирливо стирали у просторі радянськи глушилки. 

26.04.1986 про аварію та її масштаби знали лише обрані.  Мені розповідав один з працівників Чорнобильської АЕС, який на його щастя був того дня у Києві на комсомольських зборах, він з родиною (дружина та восьмирічна донька) жили та працювали в той час в місті Прип'ять, що знаходиться поруч з ЧАЄС.  Дружина з донькою були в гостях до пізної ночі, коли побачили як вибухає реактор Чорнобильської АЕС вони у двох побігли на міст, щоб краще бачити.  
Дружина вигукнула, - доню дивись почався салют, а потім вони захворіли на рак щитовидної залози і обидві пішли з життя, а він, який був на той момент у Києві, у відрядженні, вижив але спився від втрати родини.

Я пам'ятаю, що того вечора, який став прокляттям для багатьох людей, батьки попросили мене, щоб я вибив пил з килиму, у Києві був дощ, пересічні люди та мої батьки не знали що сталося, ніхто по телебаченню та радіо не повідомив про вибух, це був злочин уряду СРСР проти людяності. 

Наступного дня батько напроч  заборонив нам покидати будинок і сказав, що треба щільно заклеїти вікна папером, а матері, мені та братові готуватися до евакуації, аврія на ЧАЄС. 
А комуністичне керевництво країни говорило, що все в Києві добре і треба їти на першотравневий парад і я пам’ятаю, що дивився телевізор, а люди шли з плакатами, потім була велогонка, а вже покійний,  популярний артист В’ячеслав Тихонов (Штирлиць) похмурий, з скривленим обличчям, сидів у першому рядкому ряді глядачів, було видно по його обличчю, шо його примусили приховати ціною свого здоров’я брехню про аварію на ЧАЄС. А я в той час був у квартирі з закритими вікнами і дививися на це дійство, але я його досі не розумію чому він так зробив. 

Батько в той час через родичів військових взяв прилад ДП-5А, щоб виміряти рівень випромінювання речей у квартирі, коли виміряли радіацію на кросівках, у яких я бив килим на вулиці 26 квітня у вечері 1986 року, стрілка приладу показала свій максимум. У ту же мить батько їх загорнув в пакет і  виніс з квартири.

У школі класну керівницю, яку я до речі поважав та поважаю вдалось накачати комуністичною пропагандою, і вона розповідала нам школярам 8 класу про звільнення з комсомолу, якщо не підемо на парад першого травня. Я батьку передав цю розмову, а він мені тоді: «Життя та здоров’я дорожче за комсомольський квиток». Та я його послухав і поїхав з мамою та братом з Києва.  

Моя порада всім жителям Запоріжжя та Енергодару, які мають неповнолітніх дітей та не зайняті у критичних важливих службах міста, постаратися до вирішення ситуації вивести дітей та виїхати самим далі від ЗАЕС, доки її не займуть українські війська. 

Якщо Вам не вдалося залишити 15 км зону Запорізької АЕС і Ви залишилися в місті максимально обмежити проникнення радіоактивних елементів вам в організм і вашим близьким, зробити запаси води, їжі і поки хмара не піде тримати зачиненими вікна, двері, постаратися не користуватися кондиціонерами і знаходитись в приміщенні. 

Після вулиці зняти з себе верхній одяг та бажано помістити його в целофановий пакет, користуватися дущем, якщо вода не заражена, і про це немає повідомлень від офіційних осіб. Потрібно стежити за ситуацією. Тому збирайте все необхідне і будьте готові до евакуації до незаражених районів.

У 1991 році я вступив до мед.університету і пам'ятаю кафедру ендокринології, центр щитовидної залози, будучи студентом я відвідував гурток хірургічної ендокринології та асестував на операціях з видалення пухлин щитовидної залози. Я пам'ятаю мені казали, що наші хірурги з щитовидної залози найдосвідченіші у світі, оскільки розробили свою методику та оперують більш ефективно, ніж американці, які таку ж опреацію проводять за 2 години, а українські хіруруги у центрі захворювань щитовидної залози за годину. На жаль, такий успіх нашої хірургії був результатом різкого збільшення хворих на рак щитовидки в Україні відразу після аварії на ЧАЕС до авірії це були одиниці на місяць, а після сотні та тисячі дорослих та дітей. 

Це результат замовчування йодопрофілактики захворювань щитовидної залози у перші години аварії урядом СРСР та радянської України, яке приховувало на той час інформацію про аварію ЧАЕС.

Випадок, який дуже часто зустрічається в нашій місцевості, стався з моєю колежанкою лікарем, яка звернулась до мене з проханням про лікування хронічного гепатиту С, я направив її на УЗ щитоподібної залози де в неї виявили вузол, потім МРТ щитовидної залози з контрастом, потім біопсію зробили. 

Висновок - рак щитовидної залози, зразу операція та післяопреційна хіміотерапія. Потім лише лікування хронічного гепатиту С. 

Результат вдалося діагностувати рак щитовидної залози, запобігти метастазам, врятувати життя, а потім вбити ще гепатит С.

Так ось, щоб профілактувати такі випадки МОЗ рекомендує на сайті 

Коротко.
Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться  місцевими  органами виконавчої влади всіма  доступними  засобами масової інформації.
Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному  прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 годин після надходження хмари». 

Важлива поправка цієї інформації з огляду на американський сайт така:: чим раніше від події ви здійсните йодо профілактику тим краще, взагалі, ти що за годину після вибуху, майже 80% не мали проблем з щитоподібною залозою. 
 

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодиду калію?
•    діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг, 
•    діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг, 
•    діти від 3 до 12 років – 62,5 мг, 
•    підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.
Людям старшим за 40 років калій йод не призначають! 

МОЗ України наголосили, що використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним та завдасть лише шкоду.

А якщо немає таблеток, а є 5% спиртовий розчин йоду то більш менш адекватну інформацію надала українська правда  https://life.pravda.com.ua/health/2022/03/4/247660/ 
Коротко. Протягом 7 днів приймайте по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію, дорослим а для дітей віком від року до 2-х років – частину таблетки (0,04 г). 
✅ Якщо немає йодистого калію, використовуйте йодистий розчин: 3-5 крапель 5% розчину йоду на склянку води дорослим, дітям до 2-х років – 1-2 краплі.

Люди, які живуть у межах 16 км (10 миль) від ядерної електростанції, повинні мати 100% доступ до таблеток калію йодиду. Ці таблетки можна придбати в місцевих аптеках та деяких державних органах охорони здоров’я. У МОЗ України повідомили, що люди, які знаходяться поблизу вже отримали калію йодід. 
Більш  детальну перевірену офіційну інформацію з приводу дій під час радіаційної небезпеки для населення я знайшов тут 

Але, на жаль, щитовидною залозою все не обмежується. Я згадую, коли ще був студентом, як в інституті радіаційної медицини перед нами виступив ліквідатор, який літав над зруйнованим термічним вибухом 4 реактором ЧАЄС, реактор зіяв своїм чорним нутром і димлячі втягував у себе життя Героїв-ліквідаторів, а Він Герой наче «Самсон»  на гелікоптері  скидав у цю ненажерну пасть мішки з піском, щоб вбити це димляче смертю дишло, і врятувати життя людей та дітей. Наш Герой думав, що свинець на полу гелікоптера його захистить, але цього було недостатньо, Наш Герой був на інвлідному візку з раком крові, виснажена і спроможна хворобою людина, він отримав великі дози радіації, у нього розвинулася гостра променева хвороба, до хвороби він був військовим силачем штангістом, красенем чоловіком.


У таких випадках здійснюють лікування та дають профілактику і рятують їм життя, нейтралізуючи радіацію вже всередині організму, пересаджують кістковий мозок, а також відновлюють і захищають органи від радіаційного пошкодження та сильного оксидативного стресу в результаті опромінення на місці. 


11 березня 2011 року на мобільний мені подзвонила координатор клінічного виїздного госпітаю Міністерства надзвичайних ситуацій України в склад якого я входив як лікар інфекціоніст, пане Віталію на АЄС Фукусіма (Японія) сталася аварія, прошу вас бути готовим приїхати завтра в аеропорт Бориспіль, збирайте всі необхідні речі, плануємо завтра виліт, чекаємо дозволу японської сторони, ми вас попередимо...

У наступній публікації я розберу цю тему далі, тому що йодом все не обмежується. Треба захистити свій організм від впливу не тільки радіоактивного йоду а й інщих радіоактивних елементів. 

Категория: Интересное | Просмотров: 304 | Добавил: Miha | Рейтинг: 0.0/0